2012.06.03. - Hősök Vasárnapja
Hősökre emlékeztünk a felújított I. és II. világháborúban elesett hősök emlékművénél

„A nyomor elől Amerikába menekült écsiek pénzéből készült az ország legelső I. világháborús emlékműve. A szobor 1921-ben készült, augusztusban került eredeti helyére, az écsi vasútállomáshoz, amikor is részeit a nemzeti hadsereg győri tüzérei felvirágozott ágyútalpakon szállították Écsre a helyi lovas bandérium díszkíséretével. Amikor a falu legszélső házához értek, megszólaltak a harangok. A lakók fedetlen fővel, némán tisztelegtek elhunyt hőseik emlékének.”

Az emlékmű  kőtáblájára 1992-ben az I. világháborúban elhunyt hősök neve mellé felkerült a II. világháborúban elesett 43 helyi katona neve is.

Mindnyájukra, és a 22 polgári áldozatra  emlékeztünk vasárnap délelőtt a községben, ahol zúgó harangszó mellett vonultak a résztvevők a templomból az emlékműhöz. Az ünnepi megemlékezés keretében Mondovics László polgármester mondott ünnepi beszédet, Kozák János esperes plébános megszentelte  a felújított emlékművet, majd a kegyelet virágait helyezték el a helyi önkormányzat nevében a polgármester, alpolgármester,  a Megyei Önkormányzat nevében Kara Ákos alelnök úr, a római Katolikus Egyházközség nevében az esperes úr, a 12-es Légvédelmi Rakétaezred nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes.

„Az emlékmű fehér, haraszti mészkőből készült. Rohamsisakos haldokló honvédet ábrázol, körülötte hadi szerek roncsai vannak, felette a háttérben áll Magyarország patrónája, a megkoronázott Szűz Mária, feje körül glória. Egyik karján tartja a kisded Jézust, a másikkal cserfa koszorút nyújt a haldokló hősnek.”

 Ez emlékmű 1963-ban került jelenlegi helyére a 82-es Fő útvonal mellé, hogy emlékeztesse az arra járókat a háború borzalmaira, a névtelen sírokban nyugvó écsi hősi halált halt katonákra.
A jelen felújítási munkákat Szabó Mártonnak köszönjük.

Orbán László 1992-ben készült írását felhasználva összeállította: Farkas Márta
További információ a szoborral kapcsolatosan a 2012.május havi Écsi Hírmondóban található.

             


Vissza a rendezvényekhez
Kezdőlap