Művelődési Ház 

9083 Écs, Kossuth út 29. 
Tel.:96/473-178


 

Művelődési Házunkat 1973. április 4-én avattuk. Községünk lakosságának nagyon sok társadalmi munkája fekszik a házban, mely az évek során számtalan programnak adott helyet.

Ebben az épületben kezdte meg működését az Écsi Népdalkör még Hímző Pávakör néven, hiszen dr.Barsi Ernő népdalkör alapító kedves felesége a hímző munkához kedvet érző asszonyokat, lányokat tanította hímzés szépségeire.. Munkáikkal nagyon sok kiállításon szerepeltek elismeréssel a hímzőkor tagjai.

Ezen időben alakult meg tánccsoportunk is Pál Ferenc vezetésével. A tánccsoport és a dalkör sok rendezvényen szerepelt együtt szép sikerrel.
Már 1974-ben volt író-olvasó találkozó a házban, 1976-ban -Gerencsér Miklós, majd Csorba Győző, Pál József, Pákolitz István, 1979-ben Baranyi Ferenc, 1980-ban Kiss Dénes, 1982-ben Ág Tibor volt a vendég.

A Magyar Nyelv Hete rendezvény is több ízben itt került megrendezésre Bánffy György színművésszel, Wacha Imre tudományos kutatóval, Lőrincze Lajossal.

Művelődési Házunk nagyon sok járási és megyei rendezvénynek is színhelye volt.

Kiállítások voltak:

Műsoros rendezvények:
A rendszerváltás után bizony egyre kevesebb pénz jutott kultúrára, mely a Művelődési Ház programjaiban is észrevehető. Ehhez hozzájárult még Győr város közelsége is, mely több programlehetőséget nyújt főként a fiatal korosztálynak. A 8. osztály bejezése után a középiskola és a már említett Győr város adják a fiataloknak a különböző programlehetőségeket.

A Művelődési házban jelenleg működik a Népdalkör, Nyugdíjas Klub, Cukorbetegek Klubja. Itt tartja összejöveteleit a Polgárőr Egyesület, itt tanácskoznak a labdarugók, itt működik az iskolai könyvtárral összevont Községi Klubkönyvtár. Művelődési Házunk ad helyet a községi ünnepi rendezvényeknek: márc.15. Idősek napja, Közmeghallgatás, Mindenki Karácsonya, a Népdalkör szervezésében a Pünkösdi Dalostalálkozó, Népzenei Szakmai Nap.


Művelődési házunk a felújítás és névadás előtt
 

Összeállította: Farkas Márta
művelődésszervező

 

Kezdőlapra