MTTSZ LÖVÉSZKLUB, ÉCS


9083 Écs, Dózsa Gy. u. 17.

Adószám: 19105206-1-08

Számlaszám: 59300223-10220302

A múlt:

Az écsi lövészklub múltja a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza. Kezdetben a klub célja a levente kiképzés volt, neve pedig MHS. A II. világháború után felvette az MHSZ nevet. Ez a szövetség már a sporttal is foglalkozott.

A hatvanas évekből van írásos emlékünk, melyek szerint, valamint a régi tagok emlékezete szerint néhai Varga Jani bácsi vezette a lövészklubot. A lőtér akkoriban a mai Pannon-Víz Rt. Szennyvíztisztító telepén lévő régi homokbányában volt.

1972-től Pulai Miklós vezetése alatt működött az egyesület 1982. január 1.-ig, amikor ifj. Pulai Ferenc vette át a vezetést. Az akkori klublétszám 10 fő volt. A technikai eszközök 6 db fegyverben merültek ki.

1989-től napjainkig a lövészklubot Gömböcz József irányítja.

1990-től 1992-ig összefogással, kemény társadalmi munkával épült fel a lövészklub jelenlegi - Écs, Berényi lőtere.

A rendszerváltást követően a fennmaradás érdekében társadalmi szervezetté kellett alakulnia egyesületünknek. Neve ekkor "MTTSZ Lövészklub, Écs"-re változott.

A jelen:

Jelenleg 50 tagot számlálhatunk egyesületünkben. A tagság nem csupán községünk lakosaiból tevődik össze. A körülöttünk lévő lövészklubok megszűnése, ellehetetlenülése folytán Vámosszabaditól kezdve Győrön át egészen Táp községéig jönnek hozzánk a sportlövészet iránt érdeklődők.

Klubunk 2000-től tagja a Magyar Sportlövő Szövetségnek. Ez feltétele is annak, hogy minősítő lövészversenyeket rendezhessünk. Tagjaink között több olyan versenyző is van, aki saját sportlövészetre alkalmas fegyverrel is rendelkezik. Ők rendszeresen részt vesznek nemzetközi és rangos nemzeti versenyeken is.

Technikai eszközeinket lehetőségeinkhez mérten bővítettük. Fegyverek beszerzésén túl a régióban egyedülálló - 8 lőállásos - elektromos célmozgató berendezéssel láttuk el az 50 m-es kispuskás lőterünket. Jelenleg az utánpótlás megoldott, s továbbra is szeretettel várjuk a lövészet iránt érdeklődő fiatalokat.

Versenyeink:

Immár 12 éve egyik szervezője, lebonyolítója és nevezője klubunk a Szuper Liga Nemzetközi Lövészverseny-sorozatnak. E verseny kezdetektől fogva 5 magyar és 5 szlovák csapat között folyik. Évente 4 verseny közül kettőt Szlovákiában, míg kettőt Magyarországon rendezünk meg, s a négy forduló végén a legsikeresebb csapat birtokosa lehet a Szuper Liga Vándorkupának.

 

Minden évben március 15-én kispuska és sportpisztoly versenyszámban megrendezzük az 1848-49-es Szabadságharc Minősítő Lövészversenyt. E versenyünkkel szoktuk megkezdeni a lövészidényt, s éppen ezért rendkívül szép számmal jönnek el versenyzők az ország minden pontjáról, akik a téli semmittevést követően alig várják, hogy puskát vehessenek a kezükbe.

Ősszel a községünk önkormányzatának támogatásával Falunapi lövészversenyt tartunk, melyre nem csak tagjainkat és a meghívott klubok vezetőit, hanem az érdeklődőket is szeretettel várjuk egy-egy kispuskás próbára. E versenyen a legeredményesebb lövő egy évre birtokba veheti a Falunapi Vándorkupát.

 

2005. évi eredményeink:

Tagjaink között van 9 olyan lelkes lövő is, akik az MSSZ nemzetközi versenyszámában megrendezésre kerülő Országos Bajnokságon részt vettek. 2005 tavaszán a légfegyveres Országos Bajnokságon is szép eredményeket értünk el, ám október 8-9-én a Kaposváron a 0,22-es és a központi gyújtásos versenyszámokban megrendezett bajnokságon a legnagyobb dicsőséget női csapatunk szerezte: kispuska 30 fekvő női csapat versenyszámban 856 köregységes eredményével új országos csúcsot lőtt a Tóth Sándorné, Horváth Gáborné és Gömböcz Edina összetételű csapatunk. Ezen kívül Országos Bajnoki címet ért el Pulai Tamás a férfiak között szintén kispuska 30 fekvő versenyszámban.

A jövő:

Utánpótlásunkat szeretnénk még biztosabbá tudni, ezért szeretettel várjuk azoknak a gyermekeknek, fiataloknak a jelentkezését, akik kedvet éreznek a sportlövészethez.

Technikai eszközeinket kívánjuk gyarapítani, de legfőképp a lőtér korszerűsítését, bővítését szeretnénk megvalósítani.

Lövészklubunk társadalmi szervezetként tagdíjakból, valamint támogatásokból tartja fenn magát. A személyi jövedelmadó 1 %-a, melyet nekünk címeznek, nagy segítságet jelent működésünkben. Ezért minden évben köszönettel elfogadjuk az MTTSZ Lövészklub, Écs adószámára tett felajánlásokat.Kezdőlapra